söndag 21 augusti 2011

Att bygga hus

Det hela började som ett husbygge utan någon egentligen ritning. Men när en stadig grund snabbt hade lagts på plats var det naturligt att fortsätta bygga. En ritning gjordes och allt eftersom tiden gick blev huset både större och högre. Det fick fina fönster och målades med klara färger. De misstag som skedde under byggandet var oftast inte så stora och reparerades på en gång.

Ägarna till huset trivdes bra och inredde olika delar av huset efter deras eget tycke och smak. Efter att ha bott i huset en tid avtog byggandet gradvis och huset fick fler och fler skavanker som inte åtgärdades. En dag var allt byggmaterial slut och motvilligt bestämde sig ägarna för att avsluta det bygge som de tyckte så mycket om och var så stolta över. De flyttade ut ur det halvfärdiga huset, som stod kvar tomt och övergivet.

Färgen bleknade och det fina huset förlorade sin charm. Då och då kom någon av ägarna tillbaka till det med lite byggmaterial, i hopp om att kunna fortsätta byggandet. Men påbyggnaden blev skev och såg ut att falla ihop när som helst.

Till slut bestämde sig ägarna för att träffas och och med husets ritning framför sig insåg de att huset inte riktigt hade blivit som de från började hade tänkt sig. De bestämde sig för att dra ett sträck över den gamla ritningen och började skissa på något nytt.

En bild av en fin, liten stuga dit de kunde åka då och då växte fram. Med samma stabila grund som huset, men i mindre skala. Ett bygge som i skrivande stund håller på att ta form och växa fram.

Ofta behöver ritningar göras om, saker måste läggas till eller tas bort. Men ibland måste man börja på en helt ny ritning, där det bästa från den gamla ritningen får följa med.

Det blir kanske inte alltid som man har tänkt sig, men det kan bli bra ändå.

1 kommentar:

  1. Nu har jag läst det med andra ögon :P Bra liknelse och fint skrivet!

    SvaraRadera