torsdag 1 september 2011

Konsten att prioritera

Att kunna prioritera är en konst och sannerligen inte en av mina medfödda talanger. Ibland förundras jag över min oförmåga att prioritera och trots att samma scenario utspelar sig gång på gång verkar jag aldrig lära mig.

Inför varje ny termin under min skoltid lovade mig själv att inte skjuta upp saker till sista sekunden. Ändå slutade det med att jag satt jag där, en natt i november, och skrev en romananalys på en bok av Charles Dickens. Pluggade tyska glosor precis innan lektionen eller satte ihop en  redovisning om algblomning i bussen på väg till skolan. Bara för att nämna några av de tillfällen då jag, trots ordentligt med förberedelsetid, samlat saker på hög och sedan fått göra det under stress och tidspress.

Att saker och ting oftast har löst sig och gått bra har på något sätt rättfärdigat detta beteende och jag har fortsätt på samma sätt, år efter år. Låt säga att jag har fem punkter på min "att göra lista", varav två av dessa är självklara att ta itu med först. Men istället för att göra det börjar jag med de tre andra, inte lika viktiga eller brådskande punkterna.

Skriver vykort och pysslar istället för att organisera mina saker som ska bli kvar här hemma. Sortera gamla papper istället för att lokalisera golvet i mitt rum som göms under ett berg av kläder. Målar naglarna istället för att packa.

Eller som nu- skriver blogginlägg om konsten att prioritera istället för att faktiskt prioritera och göra det som behöver bli gjort.

2 kommentarer:

  1. Du kanske borde göra två prioriteringslistor.. En för själen och en för skallen, typ, du fattar. Och högst upp på den för själen skriver du den andra listan. Då måste du börja med den! Bra idé, jag vet :P puss

    SvaraRadera
  2. du är verkligen inte ensam om detta...

    SvaraRadera